top of page

Tvarohové taštičky z listového těsta

Zbylo nám listové těsto ze včera, kdy jsem dělala Tarte Tatin. Bohužel v lednici dlouho nevydrží, i když ho dobře zakryjete, aby neokoralo. Tak mě napadlo udělat něco jednoduchého, třeba jako tip na dezert na víkend. Taštičky plněné tvarohem s rozinkama, které jsem namočila do našeho domácího calvados. Tak zatímco se pečou, tak vám tady sepisuju recepis a postřehy.


Počet porcí: 15 ks



Doba přípravy: namočení rozinek cca 30 min, tvoření cca 7 min, pečení 20 min na 160



Potřebujeme:


- 40 gr zlatých rozinek

- rum, calvados, cokoliv na namočení rozinek

- 1 listové těsto chlazené, nerozválené

- 250 gr tvarohu ve staniolu

- sladidlo, cukr dle chuti

- 1 lžička skořice

- 1 vajíčko na potření

- cukr, sladidlo na posypání


Nejdříve si namočíme rozinky, já použila naše domácí calvados, tak, aby rozinky byly ponořené a necháme je tak 30 min, aby změkly. Tvaroh si smícháme s cukrem a skořicí. Listové těsto si rozválíme na tenčí plát, tak 2-3 mm, podsypte moukou, pokud se bude lepit. Pak můžeme vykrajovat kolečka (já použila obyčejnou sklenici Ikea, s průměrem 9 cm), každé můžeme ještě trošičku rozválet. Scedíme si rozinky a vmícháme je do tvarohu. Malou lžičkou nabíráme (skoro plná lžičk) a dáváme tvaroh do prostřed kolečka a pořádně přitlačíme okraje, dobré také je, potřít vnitřní okraje vajíčkem, aby se nám lépe slepily (dobrá rada, protože se mi po upečení, některé otevřely a mírně vytekly, ale na chuti to neubere), okraje ještě můžete stlačit vidličkou. Přendáme na plech, potřeme vajíčkem, posypeme hrubých cukrem a pečeme na 160 cca 20 min dozlatova. Necháme vychladnout a ještě můžeme pocukrovat.

Dobrou chuť



TIPY:


  • Listové těsto doporučuji použít chlazené, ale v balíčku, ne jako rozválené, to bývá často už dost vyschlé a praská, i když jako rychlovka na štrůdl se použít dá.

  • Tvaroh do náplní se hodí ten ve staniolu, má tuhou konzistenci a nebude vytékat. Naproti tomu do těsta, jako třeba do bábovky, se hodí ten ve vaničce, je více krémový.

  • Listové těsto, ať už na štrůdl nebo tyhle taštičky, peču vždycky na menší výkon a třeba déle, těsto pak nepraská, což zejména u štrůdlu pak vypadá moc hezky.

  • Rozinky, nebo jakékoliv suché ovoce, je lépe do náplní nebo těst namočit, hodí se rum, whisky nebo co máte rádi, pokud nechcete alkohol, stačí voda nebo třeba ovocná šťáva, džus.














564 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page