To vás tak napadne, že máte chuť na něco sladkého, milujete svou tvarohovou bábovku, ale nemáte tvaroh, ale z lednice na vás mrká mascarpone, které za pár dní projde. Tak jsem ho poslechla a použila ho místo tvarohu do svého osvědčeného receptu na bábuli a přidala ještě limetu. Mana nebeská
Pozor nic pro dietáře :o) v receptu je celé máslo a mascarpone taky není žádná štíhlá linie, ale je taaak dobré. Tak do toho, na víkend si můžete udělat super mňamku a zároveň jí i vyběhat třeba při nějakém výletu.
I když tady tedy od rána vydatně sněží a naše naděje na zítřejší výlet se jaksi rozplývají.
Počet porcí: pro cca 6 - 8 lidí
Doba přípravy: cca 10 min
Potřebujeme:
° 250 gr mascarpone
° 300 gr polohrubé mouky
° 5 vajíček
° 1 pytlíček vanilkového dia cukru + sladidlo dle chuti (já sladím málo, tak to nechám na vás)
° 250 gr změklého másla
° troška soli
° 1/2 lžičky mletého kardamomu
° 1 prdopeč
° kůra a šťáva z jedné limety
° půl lžičky vanilkového extraktu
° hrubá mouka na vysypání formy + olej ve spreji
Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům dáme sladidlo nebo cukr, máslo, mascarpone a vyšleháme do krému. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme ke krému, nastrouháme kůru, vyšleháme z bílků sníh a opatrně společně s rozinkami zamícháme do těsta. Vlijeme do formy, pečeme na 150 cca hodinku, necháme vychladnout.
Samozřejmě jí můžete podávat s další porcí mascarpone nebo šlehačky, vanilkové zmrzlinky, s ovocem nebo prostě jen tak. A pozooor je návyková :o)
PS: jestli se vám líbí ta forma, tak ta je 100 let stará a dostala jsem jí darem, už toho má hodně za sebou, ale slouží skvěle a já jí hlídám jako oko v hlavě
I takhle může dopadnout vaše bábovka :o) na chuti to nic nemění a na fotku se to zamaskuje ubrouskem :o)
Zkuste a dejte mi vědět, dobrou chuť❤️
TIPY:
mascarpone - jemný, krémový sýr, původně se vyráběl pouze v Lombardii. Je čiště bílý, voní jako smetana a smíchaný společně s ricottou se používá jako náhrada másla. Mascarpone se dá běžně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá – ohřejeme 1 litr smetany na přibližně 90 °C, přidáme 5 ml kyseliny citronové nebo odpovídající množství citronové šťávy a směs pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí. Směs necháme odkapat v utěrce.
Comments