top of page

Tapenáda z oliv a pečené zeleniny s domácími bagetkami


Dneska jsem chtěla udělat něco rychlého a lehkého a také jsem opět chtěla zpracovat zbytky z ledničky :o) Takže zbytek oliv, paprika, cibule a česnek a tapenáda je na světě. Jelikož se mi nechtělo jezdit do města a kupovat gumové bagety, tak jsem se rozhodla udělat domácí, není to nic složitého, nebojte. Tak pojďme zkusit tenhle recept, třeba jako svačinku nebo lehkou večeři. Dozdobit si je můžete jak chcete, já preferuji kozí sýr ve slaném nálevu BonLait, věřte mi, nemá žádnou pachuť, je krásně slaný a krémový, navrch trošku zeleného a naděláte spousta parády, hlavně si moc pochutnáte.

Doba přípravy: kynutí těsta na bagetky cca 30 min (vyjde na 3 střední bagetky, forma Tescoma), pečení bagetek na 200°C cca 15- 20 min, pečení zeleniny 20 min


Recept:

Bagetky

175 ml vlažné vody

1 balení sušeného droždí

1/2 lžička soli

100 gr žitné mouky

150 gr hladké bílé mouky

kmín nebo hrubozrnná sůl na posyp

Tapenáda

1/3 hrnečku černých oliv

1/3 hrnečku naložených kaparů

2 červené cibule

4 stroužky česneku

1/3 hrnečku sušených rajčat naložených v oleji

trošku oleje z rajčat do tapenády

1 lžička drceného tymiánu

1 lžička sušeného česneku

1 malinká sklenička ančoviček

Bagetky

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, necháme chvilku vzejít kvásek na teplém místě. Do mísy prosyjeme obě mouky, sůl a postupně začneme zapracovávat kvásek, hněteme dokud těsto není pružné. Hotové těsto poprášíme trošku moukou a necháme vykynout tak 20 min na teplém místě. Poté vyndáme z mísy, znovu prohněteme a rozdělíme na dva kusy, ze kterých vytvarujeme bagetky. Já mám pečící formy od Tescomy. Posypu solí, na povrchu uděláme zářezy a pečeme na 200°C cca 15 - 20 min dozlatova. Jako tip je dobré dát do trouby nádobu s vodu, vytvoří při pečení páru a kůrka bude krásně křupavá.

Tapenáda

Olivy a kapary rozmixujeme v mixéru nahrubo. Dáme do misky. V troubě zatím upečeme cibuli a česnek do měkka, tak cca 15 min. Zeleninu necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme také do mixéru a rozmixujeme, rovnou přidáme i sušená rajčata, ančovky a trošku oleje z rajčat, aby se vše lépe rozmixovalo. Přidáme k olivám a kaparům do mísy a vše promícháme, dáme tymián a můžeme podávat s čerstvou bagetou, navrch třeba slaný kozí sýr BonLait, řeřichu, sušená rajčátka nebo prostě co máte rádi. Já tedy tentokrát ještě bagetky opekla v panini grilu, takže máte takové maličké tacos :o)

Dobrou chuť

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page