top of page

Chřestové rizoto

Konečně nám vykouklo sluníčko, teploty jdou nahoru a v obchodech se začal objevovat můj milovaný chřest. Zatím jsem narazila jen na zelený, mám ho asi radši, protože je křehčí a chutnější, ale bílý je také moc dobrý, třeba do polévky nebo s holandskou omáčkou. A hlavně potřebuje na přípravu jen pár minute. Tentokrát jsem udělala super jednoduché šafránové rizoto a jako bonus do něj dala čerstvý chřest.



Počet porcí: 2 -3



Doba přípravy: uvaření rýže cca 25 min



Potřebujeme:


° 60 gr rýže arborio

° lžíce ghee nebo másla

° 5 stonků šafránu, pokud ho nemáte,

barvu nahradíte třeba kurkumou

chuť bohužel ne

° 10 stonků čerstvého chtřestu

° 1 litr zeleninového vývaru

° 20 gr kozího parmazánu nebo

klasického

° sůl



Vezme si hlubší pánev, na ní rozpustíme lžíci másla nebo ghee a přihodíme rýži, necháme ji tak minutku zesklovatět. Vedle si připravíme zeleninový vývar a postupně po sběračkách budeme přilívat vývar to pánve na rýži, vždy jen tak, aby zůstala ponořená, s první tekutinou přidáme také šafrán, krásně pustí barvu, počkáme až se vývar odpaří a opět přilijeme, dokud není rýže už skoro měkká, na posledních pár minutek, řekněme tak 3, přihodíme nakrájený chřest na špalíčky a polovinu strouhaného parmazánu, dle chuti dosolíme. Podáváme posypané zbytkem parmazánu.


Dobrou chuť



TIPY:


  • Chřest - u nás se mu vždy říkalo bílé zlato a jeden čas jsme dokonce byli chřestovou velmocí. Chřest je výborný pro naše zažívání, obsahuje vlákninu zvanou inulin a funguje jako čistič pro naše střeva. Můžeme se setkat s jeho zelenou variantou, ta je křehčí a nemusí se loupat, jen dřevnaté konce odříznout a bílou, tento chřest bývá větší, silnější a má tužší dužinu a kůru a je nutné ho loupat. Nejvíce českého chřestu pochází z Hostína, mrkněte na: https://www.ceskychrest.cz/

  • Šafrán - nejdražší koření světa, jde o pestíky kroku šafránového, sbírá se ručně a na jedno kilo ho potřebujete otrhat vážně neuvěřitelné množství, také proto je nesmírně drahý. Ale pokud si ho koupíte a správně skladujete, vydří dlouho, na vaření ho potřebujete vždy jen pár snítek.

  • Rýže arborio - právě tahle rýže se nejlépe hodí k přípravě italského rizota, má hodně škrobu a schopnost se uvařit právě al dente. Je krátká, poměrně široká, aby dosáhla krémovitosti, vyžaduje pomalé vaření s postupným přidáváním vody nebo vývaru.
















54 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page