top of page

Kapustové závitky s rajskou omáčkou

Kdo by neměl rád rajskou :o) kapustové závitky jsem už dlouho nedělala a ještě vege verze pro mě byla trošku výzva, i když je pravdu, že pro verzi bez masa si můžete vybrat z náplní, co hrdlo ráčí. Já zkusila mleté sojové maso a zeleninku. Výsledek byl velmi pozitivní :o) Napadla mě třeba i náplň z červené čočky a exotické koření, tak třeba příště :o) rajská je klasická, jak ji asi všichni známe. My máme radi sladší verzi (tedy používám jako vždy sladidla). Jak chutná rajská vám?


Doba přípravy: zavitky - pečení cca 25 min (sojové maso jsem nechala namočené v koření přes noc), omáčka cca 20 min, rýže cca 25 min (vařím v rýžovaru)

Recept:

Závitky

1 kapusta

150 gr mletého sójového masa (namočeno přes noc v koření na Sójové maso Koření od Antonína,

1 lžíce sójové omáčky,

1 lžíce rybí omáčky, voda, aby pokryla všechno maso)

2 mrkve

2 stonky řapíkatého celeru

1 vajíčko

2 hrsti cornflake strouhanky 1 cibule

3 stroužky česneku

sůl, peř, popř ještě koření na Sójové maso :o)

Rajská omáčka

2 šalotky

300 ml zeleninové vývaru

1 lžíce koření na rajskou omáčku

1 pyramidka koření na rajskou omáčku (Vitana)

1 rajský protlak

1 plechovka pasírovaných rajčat

sladidlo na dochucení (dala jsem celý Sorbit)

1 lžíce jablečného octa sůl, pepř na dochucení

1 lžíce ghi na zjemnění

Závitky

Kapustu rozeberu na jednotlivé listy, dám do hrnce a zaliju vařící vodou, stačí chvilička a listy změknou (pokud máte mladou kapustu, větší je lepší povařit, aby listy změkly). Vyndám a okapu, pokud je tvrdý košťál, je lepší ho vyříznout. Naložené maso scedím, pořádně vymačkám přebytečnou vodu. Nakrájím najemno cibulku, česnek, mrkev a celer. Do mísy dám maso, zeleninu, vajíčko, sůl, pepř. Vše promíchám a propojím v hmotu, přidám 2 hrsti cornflake strouhanky. Na každý list nandám polévkovou lžíci náplně (záleží na velikosti listu), zaroluji, aby nic nevypadlo a skládám na těsno jednotlivé závitky vedle sebe do pekáče. Posolím a podliju troškou vody. Dám péct na 180°C cca 25 min.

Rajská

Na trošce másla osmahnu na drobno nakrájenou cibulku, zesklovatím, přidám sekaná rajčata a protlak, krátce orestuji, přiliju vývar a dám pyramidkové koření a směs koření na rajskou. Nechám provářet cca 20 min. Vyndejte pyramidku, dosolte, doslaďte, dokyselte :o) Pokud vám nevadí kousky rajčat máte omáčku hotovou, pokud chcete mít hladkou, stačí rozmixovat tyčovým mixérem, sama se i přirozeně zahustí nebo pokud chcete ještě hustší přidejte jíšku, mouku.

Podávejte s rýží, knedlíkem, těstovinami nebo dle vaší chuti.


Dobrou chuť

90 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page