top of page

Houbové ragú s krémovou polentou

Houby mám hodně ráda, jelikož pořád nejíme maso, tak jsem se nechala inspirovat a zkusila udělat houbové ragú z hlívy, žampionů a shitake, doplněné o bílé víno a koření, je to lahůdka. K tomu krémovou polentu a luxusní oběd máte na stole. Pokud nemáte rádi polentu, určitě to bude moc dobře chutnat s rýží.


Doba přípravy: ragú cca 20 min, polenta cca 5 min


Recept:

Ragú

300 gr hlívy

200 gr žampionů

100 gr shitake (nechat namočit na 5 min ve vodě)

100 ml bílého vína

1 lžíče tymián

1 lžíce estragon

4 šalotky

4 stroužky česneku

1 hrst šalvěje

1 hrst pertžele

1 hrst jarní cibulky

1 lžíce ghi

sůl, pepř

Polenta

300 ml zeleninového vývaru

100 ml plnotučného mléka

80 gr instatní polenty

1 lžíce ghi

40 gr parmezánu

1 lžíce lanýžového oleje (Kaufland exquisit)


Šalotky a česnek nasekám na plátky, osmahnu na lžíci ghi do sklovata, zasypu tymiánem, nechám chvilku rozvonět. Přidát houby, osolím a opepřím, opékám do zlatova, přidám estragon. Zaliju bílým vínem a nechám odpařit cca 10 min. Stáhnu z plotny a vmíchám petrželku a cibulku, popř lze dále dochutit, jak vám chutná.

Polenta

Přivedu k varu zeleninový vývar s mlékem, do vroucího vývaru vsypu polentu a vařím cca 5 min do zhoustnutí. Nakonec vmíchám ghí, parmezán a lanýžový olej (má hodně specifickou chuť a možná ne každému bude chutnat, doporučuji předem ochutnat na lžičku.).

Před podáváním posypte petrželkou a ještě zakápněte lanýžovým olejem.


Dobrou chuť

95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page