top of page

Palak paneer

Znáte palak paneer? Jde o indické vegetariánské jídlo, sýr ve špenátové omáčce. Jde o sýr, který lze opékat a grilovat, aniž by se rozpadnul (něco jako sýr na grilování halloumi). Já tohle jídlo miluju. Listovala jsem květnovým Apetitem a našla recept na jeho domácí výrobu. Sýrů doma dělaných jsem se vždycky trošku bála, ale tohle je vážně hračka. Já jsem si opět originální recept trošku vylepšila :o) Udělala jsem totiž paneer z kozího mléka. Použila jsem čerstvé BonLait (mám vždycky co dělat, abych ho nevypila samotné :o) Nebojte, toto mléko nemá žádný zápach ani pachuť, je nádherně krémové a chutné. Tak jdeme do toho. Výsledek je totiž vážně famózní.


Doba přípravy: vaření mléka na sýr cca 7 min, odstátí sýra cca 1 hodinu, samotný pokrm cca 15 min

Recept:

Paneer sýr

1 litr čerstvého kozího mléka BonLait

70 ml horké vody

2 lžíce limetkové šťávy

Na marinovaní sýra

1/2 lžičky mleté kurkumy

1/4 lžičky chilli vloček

1/2 lžičky soli

Na omáčku

400 gr listového špenátu (může být čerstvý i mražený)

1 lžíce ghi

1 lžička celého římského kmínu

1/4 lžičky chilli

1 lžička mleté kurkumy

4 stroužky česneku

2 lžíce bílého jogurtu

šťáva z půlky limety

sůl

Paneer

Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy, odložím stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu nalíváme vodu z citronem. Začne se nám oddělovat syrovátka (jako voda) od sýřeniny, vzniknou takové malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme tak cca 7 min, až budou hrudky zhruba o velikosti 1 cm. Odstavíme. Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku a sýr s tekutinou přes to slijeme. Sýr řádně vymčkáme (pozor je horký). Na tvrdý sýr panýr ho budeme muset zatěžkat tak jak je v utěrce v cedníku, já jsem na něj položila silnou litinovou pánvičku a nechala ho odkapávat nad hrncem cca 1 hodinu. Po hodině ho vyndáme z utěrky, máme ztvrdlou vykapanou placku. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidám koření na marinaci a necháme odležet, stačí i chvilička, čím déle tím lépe.

Omáčka s paneerem

V pánvi na 1 lžíci ghi orestujeme do zlatova a křupava kostičky paneeru. Dáme stranou. Na stejné pánvi, se zbytkem ghi, orestuji špenát, přidám postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak cca 5 min. Nakonec vmíchám 2 lžíce bílého jogurtu (tučný je nejvhodnější). Ochutíme šťávou z limety a dosolím. Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a máme hotovo. Nebo si nandejte omáčku ze špenátu a paneer dejte až navrch. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan. Já osobně to mám ráda i samotné :o) Je to báječná pochoutka.


Dobrou chuť

271 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page