top of page
Obrázek autoraMichaela Rihova

Kvasový mazanec



Letos byla jeho premiéra. Konečně jsem si trošku oťukala kvas díky Mari a jejímu minikurzu Kváskování, mrkněte na článek Kváskování s Mari

Použila jsem LM kvas, který se nejlépe hodí právě na bílé sladké pečivo, tedy nejenom na něj, vlastně na veškeré bílé pečivo.

Trošku vám zabere čas než vykyne, ale to čekání vám vrátí skvělou chutí.

Pokud kvas nemáte, nezoufejte, můžete si upéct skvělý a jednoduchý tvarohový mazanec, který najdete tady

 

Počet porcí: pro cca 6 - 8 lidí



Doba přípravy: hnětení cca 20 min, kynutí cca 4-6 hodin



Potřebujeme:


° 200 gr LM kvasu (je to vlastně už sám o sobě rozkvas)

° 60 ml plnotučného mléka

° 310 gr hladké pšeničné mouky

° 1 pytlíček vanilkového dia cukru + sladidlo dle chuti (já sladím málo, tak to nechám na vás)

° 2 vajíčka

° 90 gr změklého másla

° troška soli

° 1/2 lžičky mletého kardamomu

° hrst rozinek, namočených do rumu

° hrst sekaných mandlí

° kůra a šťáva z jednoho citrónu

° půl lžičky vanilkového extraktu

° vajíčko na potření a troška sekaných mandlí navrch



Jelikož vždycky vyhledávám ten jednoduchý způsob zpracování, pro mě jednokrokový😁takže jsem do mísy robota dala kvas + ostatní suroviny najednou, ano prostě dala.

Robot jsem nechala pracovat až 20 min, pak jsem těsto zkontrolovala a zkusila “okýnkový” test (info mám na webu a taky mám uložena videa ve výběru). Vyndala jsem těsto na vál a několikrát ho přeložila stejně jako chleba, dala do misky, přikryla fólií a nechala kynout.

Kynulo 4 hodinky, v pokojové teplotě, mezitím jsem ho ještě třikrát přeložila. Pak jsem si přečetla, že je dobré ho nechat dokynout ještě v troubě, na nejnižší teplotu, šup na další tři hoďky. Tohle těsto nenakyne to mega objemu, nezvětší se tolik, opět ty časy jsou orientační, záleží na teplotě, mouce atd.


Nakonec jsem už nevydržela čekat a těsto vyndala. Bylo krásně pružné a vláčné. Ukoulela jsem z něj bochníček, nakrojila ho do kříže, potřela vajíčkem a posypala zbytkem mandlí.

Troubu jsem si, stejně jako u chleba, nahřála na plno, dala na dno pekáček s vodou, kvůli páře. Jakmile bylo roztopeno, stáhla jsem teplotu na 200 a dala péct bochánek, nejdřív na 10 min, krásně zhnědnul a vyskočil.


A ještě pečení: následně stáhnout teplotu na 170 a dopéct cca 35 min, zkuste špejlí.

 

Taak na konec, chuťově fantastický, možná mohl ještě kynout, je malinko hutnější, ale to mi nevadí.

Prostě se povedl a mám z něj radost, taky už mi zbyla jen patička

Zkuste a dejte mi vědět, dobrou chuť❤️



TIPY:


  • LM kvas - lievito madre - pšeničný kvas, další druh kvasu, který můžete mít doma navíc, je hodně hutný, když je dobře nakynutý, tvoří krásné provazce, je třeba na něj větší sklenice, svůj objem zvětší až třikrát, navrch vám udělá až takovou čepici. Dobře se hodí do bílého pečiva (housek, koblih, buchet, focaccia,vše sladké).

 







241 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page