top of page

Velikonoční bochánky (mazance)

Aktualizováno: 2. 4. 2021



Tohle je také jeden z mých osvědčených receptů, který zkouším každý rok. Hodí se i na pečení bochánků na vánoce. Tyhle nejsou z kynutého těsta, ale z tvarohového, díky tomu jsou krásně vláčné a docela rychlé na přípravu. Letos jsem ale přece jenom udělala jednu inovaci, zkusím do jedné várky nahradit tvaroh hedvábným tofu (což je krásně krémové tofu, které se hodí právě na pečení moučníků nebo dělání krémů).

Poznámka po pečení :o) verze s tofu je výborná, nic není poznat, vše je krásně vláčné a mooc dobré.

Pokud nejste nakloněni tofu, tak s tvarohem je tenhle mazanec klasika.

Doba přípravy: pečení na 180°C cca 35 min


Recept:

150 gr másla nebo ghi

sladidlo nebo cukr dle chuti

250 gr silk tofu nebo tvaroh nejlépe tučný

šťáva a kůra z 1 citronu

500 gr hladké mouky

2 vejce 1 prášek do pečiva

1 hrst kandovaných pomerančů 1 hrst sekaných mandlí + mandle na posyp

2 lžíce mléka

Do mísy robota dám máslo, sladidlo, citron, ušlehám do pěny. Postupně zašlehávám vejce. K vyšlehanému přidám tvaroh, prošlehám znovu na krém, přidám mouku promíchanou s práškem do pečiva, pomeranče, mandle a vymíchám, vyhnětu do hladkého těsta.

Z těsta si udělám kouli, kterou rozříznu napůl a udělám dva menší bochánky, které trošku zploštím navrchu. Nebo lze udělat jeden velký.

Nůžkami rozstřihnu na povrchu kříž, posypu plátky mandlí. Peču cca 35 min na 180°C. Po vytažení z trouby potřu horkým mlékem.

Nejlepší je druhý den, s máslem, medem nebo domácí marmeládou.


Dobrou chuť

 

95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jidášky

bottom of page