top of page

Velikonoční beránek

Aktualizováno: 3. 2. 2021

Náš rodinný recept, peču podle něj léta a těsto na beránka je úžasně vláčné, obzvlášť tak druhý, třetí den ho mám nejradši :o) Nijak ho nezdobím, ani nepolévám čokoládou, ale samozřejmě fantazii se meze nekladou. Tak pojďte se mnou zkusit tuhle tradiční velikonoční pochoutku, která není tak pracná a pokud máte krásnou formu, tak určitě všechny ohromíte. A beránek přece na velikonočním stole nesmí chybět, ne?


Doba přípravy: pečení dle formy, moje velká trvá asi 55 - 60 min


Recept:

150g másla nebo ghi

sladidlo dle chuti nebo nahraďte cukrem (nepíšu množství, každý má rád jinak sladké)

kůra a šťáva z 1 jednoho citronu

5 žloutků (bílky si necháme, budeme šlehat sníh) + 1 celé vajíčko

1 vanilkový cukr s fruktozou

400 gr polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

250 ml smetany


Oddělte si žloutky a bílky z vajíček. Bílky dejte stranou, žloutky do mísy + 1 celé vejce, přidejte sladilo, vanil cukr, šťávu z citronu a kůru, šlehejte do pěny. Přidejte mouky, prášek do pečiva, smetanu. Míchejte dohromady. Vedle si ušlehejte z bílků tuhý sníh. Opatrně vmíchejte do těsta a máte hotovo. Vlijte do beránkové formy, vymaštěné a vysypané moukou. Pečtě dle velikosti formy, čím větší, tím to trvá déle. Peču na 180°C cca 55 min. Zkuste špejlí zda je upečeno, nemělo by se na ní lepit těsto.


Dobrou chuť a krásné velikonoce

206 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jidášky

bottom of page