top of page

Hříšně dobrá čokoláda

Už tři dny mám strašnou chuť na domácí čokoládu. Poprvé jsem jí zkusila udělat před vánoci, tedy zkusila, přesně řečeno zkusila z kakaového másla, jinak jsem různé čoko dělala už mockrát.

Ale tahle je za mě nejlepší a otestovala jsem jí na všech členech rodiny a taky v okruhu svých známých. Je víc než jednoduchá, ale pozor silně návyková.

A navíc můžete do toho zapojit ratolesti nebo celou rodinu a každý si vyrobit svou oblíbenou příchuť.

 

Počet porcí: kolik ks si rozlámete :o)



Doba přípravy: rozehřátí surovin cca 5 min, chlazení hodinku




Potřebujeme:


- 160 gr kakaového másla

- 3 lžíce raw kakaa

- 1 vanilkový dia cukr nebo sladidlo dle chuti

- hrst sekaných lískových ořechů


Do žáruvzdorné misky nalámeme kakaové máslo, dáme na rendlík s vodou a v tzv vodní lázni budeme rozpouštět, jakmile se rozpustí vmícháme cukr a posléze kakao.


Nakonec si najdeme vhodnou misku, já používám zapékací mísu 30x20 cm, vyloženou pečícím papírem. Vlijeme hmotu a rovnoměrně poházíme oříšky.

No a teď zbývá jen čekat před lednicí tak hodinku než se vychladí, rozláme na libovolně velké kusy a můžeme začít koštovat.


Dobrou chuť

 

TIPY:


  • Kakaové máslo lze objednat pohodlně na internetu v různých gramážích. Vypadá jako velké kusy bílé čokolády. Kilo stojí kolem 530 Kč. Je to úplně to nejcenější, co dostaneme z kakaového bobu a dělá čoko krásně jemnou. Je výjimečných zdrojem živin, minerálů jako je hořčík či železo. Jo a dámy, lze použít i jako super mazadlo na suchou pokožku :o)

  • Raw kakao - vyrábí se z nepražených kakaových bobů. Opět je plné živin, minerálů jako železo, hořčík. Je antioxidant a zpomaluje stárnutí. Tohle je kakao je hodně výrazné, takové hodně hořké.

  • Do čokoláda dávám tradičně oříšky, lískáče, mandle, dobré je je nechat chvilku opražit na sucho v troubě, mají potom mnohem oříškovější chuť a krásně se do čoko hodí. Přidávala jsem také sušené ovoce a vytvořila jakoby studentskou pečeť. Zkoušela jsem i kokosové chipsy a maldonskou sůl, abych získala chuť slaný karamel. A ano i chilli je skvělé pro fajnšmekry. Určitě by šlo zamíchat i oříškové máslo. Zkrátka fantazii se v domácí čokoládě meze nekladou

  • Nejčastěji dělám čokoládu jen tak v zapékací misce a pak jí rozlámu. Ale zkoušela jsem i formičky na pralinky a šlo to. Pokud máte formy na tabulkové čokolády, tak směle do toho. Jinak ji skladuji celou dobu v lednici, jelikož kakaové máslo má tendenci trošku povolit v pokojové teplotě. Nečekejte prosím úplně hladkou a lesklou čoko jako z obchodu, netemperujeme, ale máte dobrotu, která je hned hotová a vážně výborná s milionem kombinací :o)

 

VIDEO














110 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page