Shakshuka je blízkovýchodní pokrm, která se postupně v různých obměnách rozšířil do Severní Afriky a dále. Mexická verze je s fazolemi a říkají jí kovbojské fazole a jsou velmi vydatné. To ostatně samotná shakshuka také. Můžete jí udělat k snídani, na brunch nebo k večeři. Já udělala verzi v zelené a červené, obvykle je červenaá kvůli použitým rajčatům, já do červené ještě přidala slaninku. Dává se do větší kulaté zapékací pánve a každý si nabere. Já připravila jednoporcovky. Navrch vajíčko a skvělý pokrm je hotový (já mám domácí a v každém byly 2 krásné žloutky). Ještě jsem výsledek posypala balkánským sýrem a to byla ta správná tečka :o)
Doba přípravy: cca 35 min
Recept:
Red shakshuka
2 vajíčka1 červená cibule
1/2 červené papriky
4 plátky slaniny5 cherry rajčat
3 lžíce drcených rajčat z plechovky
1/4 bílé ředkve
3 ředkvičky1 lžička sušeného česneku
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky uzené papriky
sůl,pepř
1 lžíce másla
Green shakshuka
2 vajíčka1 červená cibule
1 stonek řapíkatého celeru
1 list bílého zelí1/2 zelené papriky
1/4 bílé ředkve
1/4 cukety
1 lžička sušeného česneku
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky uzené papriky
sůl,pepř
1 lžíce másla
Na obě verze. Zapékací misky vymažu máslem, na červenou vyložím misku slaninkou. Na dna dám cibuli na kostičky a postupně vrším do zelené misky na kostičky zeleninu a do červené také na kostičky zeleninu a rajčata, nakonec dochutím kořením a zlehka promíchám v mističce. Nechám zapéct v troubě na 180°C nejprve 15 min, pak vyndám a udělám do směsy důlek, do kterého vyklepnu vajíčko, nechám dopéct ještě cca 20 min, nebo podle toho jak moc chcete mít žloutek pevný. Podávám s chlebem a zeleným salátem.
Comments