top of page

Green and red shakshuka

Shakshuka je blízkovýchodní pokrm, která se postupně v různých obměnách rozšířil do Severní Afriky a dále. Mexická verze je s fazolemi a říkají jí kovbojské fazole a jsou velmi vydatné. To ostatně samotná shakshuka také. Můžete jí udělat k snídani, na brunch nebo k večeři. Já udělala verzi v zelené a červené, obvykle je červenaá kvůli použitým rajčatům, já do červené ještě přidala slaninku. Dává se do větší kulaté zapékací pánve a každý si nabere. Já připravila  jednoporcovky. Navrch vajíčko a skvělý pokrm je hotový (já mám domácí a v každém byly 2 krásné žloutky). Ještě jsem výsledek posypala balkánským sýrem a to byla ta správná tečka :o)

Doba přípravy: cca 35 min


Recept:

Red shakshuka

2 vajíčka 1 červená cibule

1/2 červené papriky

4 plátky slaniny 5 cherry rajčat

3 lžíce drcených rajčat z plechovky

1/4 bílé ředkve

3 ředkvičky 1 lžička sušeného česneku

1/2 lžičky římského kmínu

1/2 lžičky uzené papriky

sůl,pepř

1 lžíce másla

Green shakshuka

2 vajíčka 1 červená cibule

1 stonek řapíkatého celeru

1 list bílého zelí 1/2 zelené papriky

1/4 bílé ředkve

1/4 cukety

1 lžička sušeného česneku

1/2 lžičky římského kmínu

1/2 lžičky uzené papriky

sůl,pepř

1 lžíce másla


Na obě verze. Zapékací misky vymažu máslem, na červenou vyložím misku slaninkou. Na dna dám cibuli na kostičky a postupně vrším do zelené misky na kostičky zeleninu a do červené také na kostičky zeleninu a rajčata, nakonec dochutím kořením a zlehka promíchám v mističce. Nechám zapéct v troubě na 180°C nejprve 15 min, pak vyndám a udělám do směsy důlek, do kterého vyklepnu vajíčko, nechám dopéct ještě cca 20 min, nebo podle toho jak moc chcete mít žloutek pevný. Podávám s chlebem a zeleným salátem.


Dobrou chuť

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page