top of page

Buchtičky s rumovým šodo


Hned jak se mi dostal do ruky sladký kořeněný rumík Skull Bay, tak mě napadly buchtičky se šodo. Tuhle jídelnovou klasiku jsem měla naposled snad jako dítě. Přitom uvařit si doma tenhle výborný český recept není nic zas tak těžkého. Přiznávám, že v mé záplavě rychlých receptů, zabere přece jen trošku času. Buchtičky jsou domácí a musí kynout, za to se vám odmění úžasnou chutí a vláčností a žloutkový krém musíte míchat a míchat, pozoor žádný pudink :o) Když do něj dáte rumík, krásně ho ovoníte a budete mít na jazyku příjemnou kořeněnou chuť, nebojte alkohol se vyvaří, takže si můžou dát i děti. Jdeme na to.


Doba přípravy: Kvásek cca 15 min, kynutí buchet cca 1 hodina, pečení cca 20 min dozlatova, krém jsem míchala asi 10 min do zhoustnutí


Recept:

Buchtičky

1 kostka čerstvého droždí

200 ml tučného vlažného mléka

340 gr hladké mouky

160 gr polohrubé mouky

100 ml ghi rozpuštěného

100 ml slunečnicového oleje

4 žloutky

rumík a máslo na potření buchtiček

Krém

750 ml tučného mléka

1 vanilkový lusk

1 balení sladidla sorbitol (nebo sladidlo, které preferujete)

30 gr bramborového nebo kukuřičného škrobu

120 gr žloutků (v mém případě to bylo 7 menších žloutků)

Buchtičky

Do menší misky si naliju trošku mléka z celkového množství, mělo by být vlažné, dám trošíčku klasického cukru (dávám vážně špetičku, jelikož cukr nemůžeme), aby se kvasnice aktivovaly. Promíchám, přikryju a dám na teplejší místo kynout, na cca 15 min.

Do velké mísy smíchám mouku, přidám další suroviny a kvásek. Hnětu v robotu, je to pro mě méně práce a těsto se krásně promísí. Nechám v mísce kynout zakryté na teplém místě cca 1 hodinu. Poté vyndám z mísy, dám na vál, nemusíte ani moučit, těsto je dost olejové, rozválím na placku cca 0,5 cm nebo méně a nařežu nožem na čtverečky o hraně cca 3 cm, velikost opravdu záleží na vás. Každý čtvereček vezmu, trošku roztáhnu, protilehlé kraje spojím k sobě a vytvořím takový mini měšec, takto udělanou buchtičku dám do vymazaného pekáčku, zakrouceným spojem dolů, rukou ještě upravím tvar, potřu ji celou rozpuštěným máslem. Takto pokračuji s dalšími, dávám je těsně jednu vedle druhé, každá je hojně pomazaná máslem, takže se nebojte, že by se neoddělily. Dám do trouby na 170°C a peču 20 min dozlatova. Ještě horké buchtičky potřu směsí rozpuštěného másla a rumu (množství nechám na vás).

Krém

V misce smíchám všechny suroviny na krém, postavím na vodní lázeň a za stálého míchání (je to hodně práce a  hodně michání, je třeba aby voda v hrnci pod miskou jen probublávala, aby se nám vaječná směs nesrazila a neměli jsme míchaná vejce :o) míchání se tedy vyplatí, krém začně houstnout, hustotu nechám na vás, někdo má rád těkutější někdo hustší. Když krém začne houstnout, tak do něj přidám 3 lžíce rumu (nebo můžete i víc :o) a je hotovo.

Dobrou chuť a na zdraví

656 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page