Tahle šunka se u nás na vánoce stala tak už trochu tradicí. Má to své výhody, když koupíte opravdu velkou, tak můžete pohostit hodně lidí a nedá to skoro žádnou práci. Marinádu si také můžete udělat dle chuti, já dávám tu svou. Navíc mi vždycky zbyde, tak jí dám do mrazáku a udělám třeba šunkofleky, uzenou polévku nebo jí upeču na silvestra s křenem ;o)
Doba pečení: záleží na velikosti, šunka je už zauzená, tato měla 7 kg s kostí, pečeno 2 hodiny
Recept:
Pražská šunka s kostí, tato 7 kg (koupeno v Globusu)
2 dcl pomerančového džusu
1 dcl ananasového džusu
2 dcl piva
3 lžíce javorového sirupu
1 lžička drceného zázvoru
hřebíček na zapíchání do kůže
Smíchám tekuté a všechno koření, kromě hřebíčku. Kůži šunky nařežu do čtverečků, celou šunku poleji marinádou, do čtvrečku zapíchám hřebíček a nechám přes noc odležet v lednici. Peču na 170°C cca 2 hodiny, až se udělá křupavá kůrka. Nebojte není syrová, už je zauzená, když se koupí, takže je defacto jen ohřatá v troubě.
Dobrou chuť
Comments