Tuhle thajskou polévku bych mohla jíst denně. Nikdy jsem si nemyslela, že je tak jednoduchá. Jen některé ingredience asi nebude úplně lehké sehnat, já je koupila v Sapě. Udělala jsem vege verzi bez masa, ale naprosto skvělá je s krevetami. Zkuste ji, je to exploze chutí.
Doba přípravy: cca 15 min
Recept:
500 ml zeleninového vývaru
1 plechovka koko mléka
1 lžíce kari pasty tom yam (lze koupit v marketu v oddělení exotických potravin)2 větší žampiony
2 kusy hlívy
1 chilli paprička
1 stonek citrónové trávy
4 cm galangalu (nahradit lze zázvorem)
1 hrst čerstvého koriandru
1 hrst jarní cibulky
1 lžička drceného koriandru
2 lžíce rybí omáčky
1/2 sklenice bambusových plátků
1 menší plechovka klíčků mungo (Bonduelle)
1/2 limety1 lžíce cukru1 lžíce sójové omáčky
V hrnci krátce osmahnu kari pastu, zaliju vývarem a rozmíchám, přidám citrónovou trávu a galangal, chilli papričku nakrájenou na proužky, vařím cca 5 min, po té přidám na kousky nakrájené houby a koko mléko. Vařím dalších 5 min, přidám bambus a klíčky, krátce povařím. Nakonec polévku dochutím rybí omáčkou, kořením, sójovkou, vmíchám koriandr a jarní cibulku, štávu z půlky limety. Servírujte s limetkou, koriandrem a kdo chce více pikantnosti, může přidat ještě trošku chilli vloček.
תגובות