Poslední týdny, dny je mi pořád zima, no není divu, na jaro natož na léto to zatím vážně nevypadá. Tak si jedu každý týden nějakou polévku, zasytí a zahřeje. Tentokrát je to cibulačka se skvělým bílým vínem Rulandským šedým, barrique, které mám z www.vinuodbodlaku.cz (kde mají jiná skvělá vína, šumivá vína a šampusy). Pojďme si společně udělat tuhle pochoutku, je víc než jednoduchá.
Počet porcí: pro cca 6 lidí
Doba přípravy: cca 40 min
Potřebujeme:
° 1 kg cibule (mix žlutá, červená, bílá)
° 250 ml bílého vína Rulandské šedé
° 500 ml zeleninového vývaru
° 2 lžičky sušeného tymiánu
° 1 lžíce
° sůl, pepř
° kvaskový chlebík
° sýr Grier nebo dle vaší chuti
Na lžíci másla začneme restovat oloupané a na měsíčky nakrájené cibule, bude to trvat tak 10 min, než nám trošku zhnědnou, pustí šťávu a změknou, přidáme k nim tymián a necháme rozvonět. Pak přilijeme víno a necháme tak dvě minutky odvařit, přidáme vývar a vaříme dokud cibule nebude měkká, měla by zůstat pořád jako na zkus. Dochutíme solí a pepřem. Přendáme polévku do zapékacích misek, navrch dáme kousek chleba nebo bagety, zasypeme sýrem a zapečeme pod grilem tak 10 min nebo dokud není sýr zlatý. Opatrně vyndáme z trouby, je to vážně hodně horké a podáváme, samozřejmě s dobrým vychlazeným bílým vínkem.
Comments