top of page

Sváteční husí kaldoun

Aktualizováno: 3. 2. 2021


Kaldoun se stal u nás také jednou z tradic na svatomartinské posvícení. Není úplně jednoduchý, spíš tedy zabere trošku času. Je to notně hustá a sytá polévka s dvojími knedlíčky a širokými nudlemi. Podle všeho jde o staročeskou pochoutku, která skoro vymizela. Jednou do roka si ji ale udělat můžete, je tak dobrá, že možná i vícekrát do roka :o)


Doba přípravy: vývar z kostí, masa 1 hodina, vaření polévky cca 30 min

Recept:

750 ml vývaru z husích ořezů (pokud neseženete může být i kachní nebo kuřecí, obojí se dá snadno koupit zamrazené)

2 lžíce ghí

2 lžíce hrašky nebo může být hladká mouka

špetka muškátového květu

1/2 kelímku smetany 12%

100 gr zeleného mraženého hrášku

100 gr mraženého květáku na růžičky

dvě hrsti širokých nudlí, lámu je na menší kousky

1 žloutek


Játrové knedlíčky: přiznávám, že směs kupuji mraženou, jen jí nechám povolit a zahustím troškou strouhanky

Sýrové knedlíčky: 1 balení roztíratelné lučiny, 1 vajíčko, hrst strouhanky, 1 lžička provensálské koření, sůl, pepř


Na másle orestuji hrašku, udělám světlou jíšku, přidám špetku muškátového květu, zaliju vývarem, promíchám a vařím cca 20 minut. Přidám mraženou zeleninu. Ve vedlejším hrnci uvařím těstoviny do měkka. Do polévky vložím knedlíčky, vařím dalších 5 minut. Nakonec vmíchám smetanu a zašlehám žloutek, vložím těstoviny. Dosolím, dopepřím dle chuti a může se podávat.


Dobrou chuť

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jidášky

bottom of page