top of page

Svatomartinská husa

Aktualizováno: 3. 2. 2021

Držíte tradice? Já ano a hrozně ráda. Na svatého Martina vždycky dělám husu. Není zrovna jednoduché ji sehnat a také je dost drahá na to, jak je dutá :o) Ale je to lahůdka a je to jen jednou v roce. Upéct jí je poměrně jednoduché, většinou jí, stejně jako kachnu, peču na nízkou teplotu kolem 100°C celou noc a pak přidám a dopeču kůrčičku.


Doba přípravy: 8 hodin na 100°C, 1-2 dle velikosti na 170°C aby se udělala kůžička

Recept:

1 husička (tato měla 4 kg)

velká hrst českého kmínu

hodně soli

2 jablíčka


Lokše: 500 gr brambor, 100 - 150 gr hrubé mouky, sůl, sádlo na potírání

Husu omyju, osuším, řádně zvenku i zevnitř nasolím a celou pokmínuji. Dovnitř vložím rozkrojená jablíčka. Dobré ji nechat pár hodit odležet nasolenou, ale lze ji péct i bez toho. Peču přes noc na max 100°C, dopo zvýším teplotu na 170°C aby se utvořila křupavá kůžička, peču už tak max dvě hodiny, střídavě polévám výpekem a je hotovo. Samozřejmě doba pečení jako u každého masa zavísí na velikosti. Podávám s domácím bramborovým knedlíkem, červeným a cuketovým zelím a lokši (recept je zde také).

Lokše: Brambory uvařím ve slupce doměkka, nechám vychladnout, nastrouhám na jemném struhadle, přidám mouku a sůl, vypracuji těsto. Z něho vyválím tenoučké placky, ne vždy se povedou krásně kulaté, ale lze si pomoct talířem a okolo těsto oříznout a je to. Peču nasucho na pánvi nebo pokud máte kamna, máte vyhráno. Na upečených se začnou dělat puchýřky a ztmavnou. Hotové potírám sádlem. Pokud vám zbydou, jsou skvělé s povidli

Dobrou chuť

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jidášky

bottom of page