top of page

Božský vaječný koňak

Aktualizováno: 3. 2. 2021

Božský není jenom Kája, ale troufám si říct i můj vaječný koňak. Dělám ho už léta a dávky se neustále zvyšují, každý ho po mě chce a mě většinou žádný nezbyde. Tak nebudu hamyžná a podělím se s vámi o dost jednoduchý recept. I když věřím, že každý má svou božskou variantu ;o)


Doba přípravy: cca 15 min

Recept:

500 ml tučné smetany 33%

500 ml tučného mléka

8 žloutků

1 plechovka salka (dávám Tatra)

1 vanilkový lusk - tedy zrníčka

500 ml tuzemáku


Oddělím žloutky od bílků do silno stěnného hrnce, rozmíchám je (cukr nepřidávám, salko je podle mě až dost sladké), vyškrábnu lusk a zamíchám, přidám smetanu a mléko a rozmíchám, vliju salko a vše znovu řádně rozmíchám. Dám na sporák a zahřívám, míchám, nesmí se vařit, pár bublinek ale ze dna vzejít může. Odstavím a míchám. Dám zchladit celý hrnec, já si napustím dřez studenou vodou a do toho hrnec postavím, občas promíchám. Pak vliju rum a je hotovo. Když přelévám do lahví používám jemné sítko, aby výsledek byl opravdu hladký.


Tak na zdraví.

247 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jidášky

bottom of page