top of page

Marinovaný losos - gravlax

Aktualizováno: 3. 2. 2021


Toto je pro mě veliká delikatesa. Je to ozdoba mých večírků :o) i když chápu, že mnoho lidí rybu nemusí. Tento marinovaný losos svou chutí připomíná uzeného a musím říct, že málokdo poznal, že je takto připravený a je to strašně jednoduché. Červená řepa mu dodá krásnou sytě růžovou barvu.

Doba přípravy: naložení na marinování cca 10 min, marinování 48 hodin i více

Recept:

Filet z lososa z kůží (velikost záleží na vašem výběru a počtu hostů)

300 gr hrubozrnné soli

2 lžíce oliv oleje

1 velká hrst nasekaného kopru

2 menší řepy (kupuju už marinovanou v sáčku


Nejprve si rozložím na prkýnko plát potravinové folie, tu posypu vrstvou soli. Mezitím si smíchám olej a kopr a namočím do něj filet ze všech stran, ten položím na lůžko ze soli, pokladu pokrájenou řepou a hustě zasypu zbytkem soli, musí být pokrytý kolem dokola. Folií poté lososa obtočím, zabalím ho do těsného balíčku, tak se sůl přitiskne opravdu všude, dám na talířek do lednice a zatížím něčím těžkým. Marinuji minimálně 24 hodin, 48 hodin je dle mých zkušeností nejlepší. Poté lososa omyju ve vodě a krájím na velmi jemné plátky. Můžete ho servírovat jentak na hezkém prkénku nebo jako já udělat košíčky z listového těsta a naplnit je krémovým sýrem s koprem a lososa dát navrch, fantazii se meze nekladou.


Dobrou chuť

88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page