Tvarohová štola

Aktualizováno: úno 3

Štola je klasika, možná ne tak úplně v Česku, ale k vánocům patří. Já nedělám kynutou, ale tvarohovou a musím říct, že je moc dobrá. Je lepší ji péct dříve a pak ji uložit v chladu, aby se chutě mohly rozležet.

Doba přípravy: pečení cca 40 min na 170°C


Recept:

500 gr hladké mouky

50 gr xylitolu

1 prášek do pečíva

1 vanilkový cukr z fruktózy (Natura Jihlava)

2 vejce

250 gr tučného tvarohu

3 lžíce rumu

250 gr másla (dávám na půl s ghi)

100 gr kustovnice

50 gr kandovaného citronu bez cukru

50 gr kandovaného pomeranče bez cukru

100 gr nasekaných mandlí

kůra z citronu

máslo a vanil cukr na dokončení


Mouku promíchám s práškem do pečiva, přidám sladidlo, vanilkový cukr, vajíčka, tvaroh, rum, máslo, rovnou sypu i kustovnici, citron, pomeranč a oříšky, jde to pak lépe vše dohromady zpracovat. Vytvořím těsto, které nechám tak hodinku odpočinout. Pak vyválím plát, jednu stranu přehnu přes druhou, ne až do konce, ale tak do 3/4 obdelníku, viz foto :o) peču na 170°C cca 40 min. Ještě horkou potírám hojně rozpuštěním máslem a zasypávám vanilkovým cukrem, aby se utvořila krusta. Je dobré ji nechat odležet v chladu, je pak krásně vláčná.


Dobrou chuť

26 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jidášky