Štola je klasika, možná ne tak úplně v Česku, ale k vánocům patří. Já nedělám kynutou, ale tvarohovou a musím říct, že je moc dobrá. Je lepší ji péct dříve a pak ji uložit v chladu, aby se chutě mohly rozležet.
Doba přípravy: pečení cca 40 min na 170°C
Recept:
500 gr hladké mouky
50 gr xylitolu
1 prášek do pečíva
1 vanilkový cukr z fruktózy (Natura Jihlava)
2 vejce
250 gr tučného tvarohu
3 lžíce rumu
250 gr másla (dávám na půl s ghi)
100 gr kustovnice
50 gr kandovaného citronu bez cukru
50 gr kandovaného pomeranče bez cukru
100 gr nasekaných mandlí
kůra z citronu
máslo a vanil cukr na dokončení
Mouku promíchám s práškem do pečiva, přidám sladidlo, vanilkový cukr, vajíčka, tvaroh, rum, máslo, rovnou sypu i kustovnici, citron, pomeranč a oříšky, jde to pak lépe vše dohromady zpracovat. Vytvořím těsto, které nechám tak hodinku odpočinout. Pak vyválím plát, jednu stranu přehnu přes druhou, ne až do konce, ale tak do 3/4 obdelníku, viz foto :o) peču na 170°C cca 40 min. Ještě horkou potírám hojně rozpuštěním máslem a zasypávám vanilkovým cukrem, aby se utvořila krusta. Je dobré ji nechat odležet v chladu, je pak krásně vláčná.
Dobrou chuť
Commentaires