Kaldoun se stal u nás také jednou z tradic na svatomartinské posvícení. Není úplně jednoduchý, spíš tedy zabere trošku času. Je to notně hustá a sytá polévka s dvojími knedlíčky a širokými nudlemi. Podle všeho jde o staročeskou pochoutku, která skoro vymizela. Jednou do roka si ji ale udělat můžete, je tak dobrá, že možná i vícekrát do roka :o)
Doba přípravy: vývar z kostí, masa 1 hodina, vaření polévky cca 30 min
Recept:
750 ml vývaru z husích ořezů (pokud neseženete může být i kachní nebo kuřecí, obojí se dá snadno koupit zamrazené)
2 lžíce ghí
2 lžíce hrašky nebo může být hladká mouka
špetka muškátového květu
1/2 kelímku smetany 12%
100 gr zeleného mraženého hrášku
100 gr mraženého květáku na růžičky
dvě hrsti širokých nudlí, lámu je na menší kousky
1 žloutek
Játrové knedlíčky: přiznávám, že směs kupuji mraženou, jen jí nechám povolit a zahustím troškou strouhanky
Sýrové knedlíčky: 1 balení roztíratelné lučiny, 1 vajíčko, hrst strouhanky, 1 lžička provensálské koření, sůl, pepř
Na másle orestuji hrašku, udělám světlou jíšku, přidám špetku muškátového květu, zaliju vývarem, promíchám a vařím cca 20 minut. Přidám mraženou zeleninu. Ve vedlejším hrnci uvařím těstoviny do měkka. Do polévky vložím knedlíčky, vařím dalších 5 minut. Nakonec vmíchám smetanu a zašlehám žloutek, vložím těstoviny. Dosolím, dopepřím dle chuti a může se podávat.
Dobrou chuť
Comments