Raw dezerty mám moc ráda, jsou tedy trošku energetická bomba, ale jsou také tak syté, že jich nesníte moc. Do raw dezertů musíte dát nějaký tuk, nejčastěji se dává kokosový a kokosový smetana, jinak vám náplň bohužel nebude držet, musí tam být něco, co vám při chlazení ztuhne, já rádá dávám kvůli krémovitosti také avokádo, jen samo o sobě bez chuti a ve výsledku ho vůbec nepoznáte.
Dneska jsem se rozhodla udělat čokoládový dortík. Čokoládu u nás všichni milujeme a taky potřebuji nějaký dezert pro návštěvu na víkend. Není to nic těžkého na přípravu, jen všechny ingredience možná mít doma běžně nebudete. Ale nevadí, jsou dostupné v každých potravinách.
Doba přípravy:cca 35 min - nepeče se :o)
Recept:
Korpus
1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek datlí nebo datlové pasty (ta se mi opravu osvědčila, na raw dezerty je parádní, dá se objednat přes internet a hlavně si odpustíte peckování datlí a následné mixování, je třeba opravdu silný mixér, přidávám i trošičku vody, jde to lépe)
1/2 hrnku kokosového tuku (oleje)
Náplň
1 plechovka koko mléka (dejte ho do lednice, mléko řádně zhoustne a zbaví se veškeré vody a máte z něj prima smetanu)
1 zralé avokádo (jde krásně rozmačkat, když je hooodně zralé)
2 lžíce raw kakaa
1/2 hrnečku kokosového tuku
1/2 hrnečku burákového máslasladidlo dle vaší chuti
Na korpus: oříšky rozmixujte najemno, totéž udělejte s datlemi, pokud nemáte pastu. Dejte obojí do mísy, přidejte kokosový tuk a všechno pěkně rukou prohňácejte, používám tohle slovo, protože se mi na to opravdu hodí nejvíc :o) Všechno by se mělo pěkně spojit v pastu. Neslaďte, datle jsou samy o sobě sladké až dost. Pastu natlačím do dortové nebo koláčové formy, záleží na velikosti formy, jestli si uděláte i okraje nebo jen spodek korpusu, což vůbec nevadí. Než vyšlehám náplň, dám si korpus na vychlazení na chvilku do lednice.
Na náplň: Do šlehače dám ztuhlou koko smetanu, rozmačkané avokádo, koko tuk - lepší je ho rozpustit, kakao, burákové máslo a sladidlo vyšlehám do krému. Náplň přendám na korpus, uhladím a dám na několik hodin do lednice, vše musí ztuhnout, aby se vám dortík nerozpadl. Ozdobit si ho můžete dle vlastní fantazie, já použila jahody, protože se podle mě k čokoládě skvěle hodí ;o)
Comments