Chowder je hustá polévka, která se vaří hlavně v Severní Americe a má několik podob. Od té krémové s mušlemi, po verzi s rajčaty a vege verze. Já chowder miluju a vždycky, když jsem ve Státech, tak běžím do restaurace a pořádně si ho vychutnám :o) Bohužel u nás nedostanete čerstvé mořské plody a ryby, ale nevadí, chowder je skvělý i vege a já se chci s vámi podělit o jednoduchý repecptík, který jsem okoukala ve Státech.
Doba přípravy: vaření polévky cca 25 min
Suroviny:
500 ml zeleninového vývaru
1 kelímek smetany tučné
1 plechovka sterilované kukuřice (kupuji Bonduelle Vapour)
200 gr mražené kukuřice
3 brambory
2 šalotky
2 stonky řapíkatého celeru
1 lžička tymiánu
špetka chilli na dochucení
1 lžíce ghi
sůl, pepř na dochucení
Na jedné lžíci ghi orestuji nadrobno nakrájené šalotky do sklovata. Přidám nadrobno nakrájený řapíkatý celer, orestuji, přidám obě kukuřice a nechám restovat asi 2 minuty. Přidám na kostičky nakrájené brambory, zaliju vývarem a vařím do změknutí. Trvá to cca asi 10 min, pokud máte brambory na menší kostičky. Část, asi polovinu, kukuřice a bramobor vyndám bokem a zbytek rozmixuji do hladka tyčovým mixérem. Přidám smetanu, krátce povařím a vrátím tam zbytek kukuřice a brambor. Dosolím a dopepřím, zasypu tymiánem, kdo chce může přidat trošku chilli. Podávejte s orestovanými krevetami nebo pokud je nemusíte, věřtě mi, že si pochutnáte i bez nich.
Dobrou chuť
Comments