Jidášky se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, mají podobu provazu, který symbolizuje ten, na kterém se oběsil Jidáš. Můžete je splést do smyčky, copánku, spirálky. Jde o tradiční kynuté pečivo, pomazané sladkým medem. Já letos trošku nestíhám, takže je peču až na Velký pátek. Část mouky jsem v receptu nahradila mandlovou, tak uvidíme, jak to tentokrát vyjde.
Vyšlo, jsou báječně křehké a dobré :o)
Doba přípravy: kynutí droždí cca 15 min, kynutí těsta cca 1 hodinu, pečení na 180°C cca 20 min
Recept:
30 gr čerstvého droždíšpetka cukru na vykynutí kvásku
150 gr mandlové mouky
100 gr hladké mouky 250 gr polohrubé mouky
sladidlo dle chuti (myšleno jak to těsto chcete mít sladké :p)
šťáva + kůra z 1 citronu
špetka soli 100 gr změklého másla
2 žloutky
250 ml smetany
vejce na potření, med, javorový sirup na potření po upečení (já mám dia med, ale zkusím i javorový sirup)
Droždí si rozdrobím do trošku mírně ohřáté smetany, se špetkou cukru. Nechám vzejít kvásek na teplejším místě, cca 15 min, až se na něm udělají pěkné bublinky. Mouky smíchám v míse se sladidlem, solí, kůrou z citronu, přidám máslo, kvásek, žloutky, smetanu. Těsto řádně propracuji, dělam to v robotu. Nemělo by se lepit, mělo by být vláčné a pružné. Přendám zpět do mísy, zakryju a nechám kynout na teplejším místě cca 1 hodinu. Uvidíte jak vám krásně nabyde. Po vykynutí vyndám z mísy, nakrájím na malé kousky, z nich vyválím takové hady, válečky a točím do spirály, smyčky nebo jak se vám bude líbit. Potřu vajíčkem a peču na 180°C cca 20 min nebo do zlatova. Ještě horké je pak potřu medem nebo sirupem. Báječné jsou hned upečené, mají tendenci rychle tvrdnout, tak je sněste rychle :o) Což určitě problém nebude, protože jsou báječně dobré.
Dobrou chuť
Comments