Božský není jenom Kája, ale troufám si říct i můj vaječný koňak. Dělám ho už léta a dávky se neustále zvyšují, každý ho po mě chce a mě většinou žádný nezbyde. Tak nebudu hamyžná a podělím se s vámi o dost jednoduchý recept. I když věřím, že každý má svou božskou variantu ;o)
Doba přípravy: cca 15 min
Recept:
500 ml tučné smetany 33%
500 ml tučného mléka
8 žloutků
1 plechovka salka (dávám Tatra)
1 vanilkový lusk - tedy zrníčka
500 ml tuzemáku
Oddělím žloutky od bílků do silno stěnného hrnce, rozmíchám je (cukr nepřidávám, salko je podle mě až dost sladké), vyškrábnu lusk a zamíchám, přidám smetanu a mléko a rozmíchám, vliju salko a vše znovu řádně rozmíchám. Dám na sporák a zahřívám, míchám, nesmí se vařit, pár bublinek ale ze dna vzejít může. Odstavím a míchám. Dám zchladit celý hrnec, já si napustím dřez studenou vodou a do toho hrnec postavím, občas promíchám. Pak vliju rum a je hotovo. Když přelévám do lahví používám jemné sítko, aby výsledek byl opravdu hladký.
Tak na zdraví.
Comments