Čofu kuličky v rajské omáčce s hráškovými špagetami
Uf, už ten název je dlouhý :o) ale není to nic složitého. Čofu kuličky jsou zkrátka kuličky z černé čočky a tofu. Jde o variaci na masové koule v rajské omáčce. Koupila jsem na zkoušku hráškové špagety, tak uvidíme jak tahle kombinace půjde dohromady, dobré to bude určitě i s klasickými. Tak jdeme na to.
Doba přípravy: špagety (dle návodu na obalu) cca 8 min, rajská omáčka cca 10 min, kuličky pečení na 180°C cca 20 min
Recept:
Kuličky
1 hrnek černé čočky beluga
1 hrnek strouhaného tofu s bazalkou (může být i bez příchuti nebo uzené)
1 vajíčko
1,5 lžičky sušeného tymiánu
1,5 lžičky sušené bazalky
2 stroužky česneku
kukuřičná strouhanka na případné zahuštění testíčkasůl, pepř na dochucení
1 lžíce olive olejeolive olej na zakapnuti při pečení
Omáčka
1 plechovka loupaných krájených rajčat
1 červená cibule
1 lžíce olive oleje100 ml rajčatového pyré
50 ml zeleninového vývaru
1 lžíce mixu italské bylinky (kupuju Vitana)
2 stroužky česneku
1/2 hrnku strouhaného parmezánu
Čočku si uvařím dle návodu na obalu, trvá to asi 8 min. Klidně se může i trošku převařit, bude ji šťouchat, tak aby to šlo lépe. Tofu si nastrouhám na hrubém struhadle. Čočku nechám vychladnout, přendám do mísy a rozšťouchám, nejlépe šťouchadlem na brambory. Přidám tofu, vajíčko, koření, česnek, sůl, pepř, olej, dle konzistence přihodít hrst strouhanky, aby se dali dobře tvarovat kuličky - není nutné, já jsem ji přidala trošku víc a byly suché. Dám je do pekáče, trošičku podliju vodou a zakápnu olive olejem a peču na 180°C cca 15 min, až mají lehce zlatý povrch.
Na omáčku si v pánvi rozpálím olive olej, přidám nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, zvolna restuji do sklovata. Pak přihodím bylinky a krátce orestuji, nechám rozvonět. Přidám rajčata, pyré a zeleninový vývar. Provářím cca 7 minut. Dochutím solí, pepřem, nakonec vmíchám parmezán.
Sevíruji posypané parmezánem s lístky bazalky. Navrch ještě zakápnu olive olejem, kuličky jsou trošku sušší.
Comments